Mielipidekirjoitus Kouvolan Sanomissa 15.10.2013

Kestovaippa on kätevä vaihtoehto

Kestovaippoja lapsillaan käyttäviä vanhempia pidetään ekohörhöinä, vanhemmuuden ylisuorittajina, erilaisuuden tavoittelijoina, alistettuina kotiäiteinä tai muuten vain outoina. Myytti kestovaippojen epäkäytännöllisyydestä, epähygieenisyydestä ja terveyshaitoista elää sitkeänä. Miksi?

Monet lapsiaan 25—30 vuotta sitten vaipattaneet muistelevat harsoja, joiden päälle kieputettiin muovikassia muistuttava kuori. Likaisia harsoja piti liotella päivätolkulla ämpärissä, josta liotusvesi piti vaihtaa vähintään kerran vuorokaudessa. Kunnon äiti myös silitti puhtaat harsot ennen kuin ne päätyivät taas vauvan pyllyä vasten. Atoopikkojen ja muiden herkkäihoisten pyllyt olivat koetuksella.
Maailma on muuttunut. Myös kestovaipat ovat kehittyneet huimasti! Toki edelleen harsot ovat varteenotettava vaihtoehto, mutta mukavuudenhaluisille ja herkkähipiäisille on myös muita vaihtoehtoja. Urheilutekstiilit pitävät ihon kuivana, bambu, hamppu tai villa vaipan sisällä imee kosteutta ja polyuretaanilaminointi vaipan kuoressa hengittää, toisin kuin edeltäjänsä 25 vuoden takaa. Pienelle atoopikolle kestovaippa voi olla jopa parempi vaihtoehto kuin kertakäyttövaippa!
Ennen kuin esikoisemme syntyi, kerroin lähipiirilleni, että aiomme käyttää kestovaippoja. Kestovaipat kiinnostivat ekologisuutensa takia, mutta vaakakupissa painoi myös taloudellisuus. Kahdella opiskelijalla ei rahaa ollut liikaa, eikä tuntunut järkevältä ostaa seuraavina vuosina kasoittain jotain, mikä muutaman tunnin käytön jälkeen heitetään roskiin. Tulevat isovanhemmat pyörittelivät silmiään, mutta viisauttaan eivät sanoneet mielipiteitään ääneen.

Kokemus moderneista kestovaipoista on muuttanut isovanhempien käsitystä kestovaipatuksen kannattavuudesta. Mummot eivät enää silittele vaipan imuosia ja liotusämpärikin on heitetty nurkkaan. Vaippojen pesun hoitaa pesukone. Kestovaipan pukeminen lapsen päälle ei eroa kertakäyttöisestä.

Isovanhempien muistot menneiden aikojen kestovaipoista eivät vastaa nykyajan kestovaippojen todellisuutta. Vaippaikäisten perheiden ei siis kannata muodostaa mielipidettään kestovaipoista vanhentuneen toisen käden tiedon perusteella, ilman omakohtaista kokemusta!
Kansallista kestovaippaviikkoa vietettiin juuri. Haastankin kaikki Kouvolan vauva- ja pikkulapsiperheet kokeilemaan kestovaippoja, edes viikon. Kestovaippayhdistyksen vaippalainaamo toimii Kouvolassa. Kokeilu saattaa yllättää!


Marjukka Kailio,
Kestovaippayhdistyksen Kouvolan aluevastaava