Lainaamovaippojen pesu- ja hoito-ohjeet

Huom. Nämä pesuohjeet koskevat lainaamovaippoja ja niitä tulee noudattaa. Vaippojen pilalle pesusta seuraa korvausvaatimus.

Yleiset pesuohjeet lainaamovaipoille:

Lainaamon omistamat vaipat pestään 60 asteessa käyttäen vaippojen mukana tulevaa (Erisan) pesujauhetta. Tahroja varten mukana tulee sappisaippua, jota käytetään paikallisesti tahrakohtaan hieromalla ja jätetään vaikuttamaan pesuun saakka.Omia pesuaineita ei suositella käytettäväksi, mutta mikäli näin joudutaan tekemään lainaamoaineen loputtua, on käytettävä pesuaine on valittava huolella. Pesuaine ei saa sisältää saippuaa yli 5%, eikä siinä saa olla hajusteita, valkaisuaineita tai optisia kirkasteita, jotka vahingoittavat pul-vaippojen kosteussulkua. Sallittuja aineita ovat esim. Erisan, Allegro, Daily sensitive tai Ecover. Huuhteluaineiden käyttö on ehdottomasti kielletty, sillä ne heikentävät vaipan imukykyä.

Villahousuja ei saa pestä laina-aikana, paitsi paikalliset kakkatahrat tulee pestä sappisaippualla. Lainaamonhoitaja huolehtii villahousujen pesun ja lanoliinityksen tarvittaessa. Mikäli villahousut kuitenkin likaantuvat pahoin ja vaativat pesua, tulee lainaajan ottaa yhteyttä lainaamonhoitajaan kysyäkseen tarkat pesuohjeet.

Pul-kuoria ei tarvitse pestä joka käyttökerran jälkeen, vaan kuori laitetaan 'tuulettumaan' ja voidaan ottaa käyttöön taas seuraavan vaipanvaihdon yhteydessä. Halutessaan kuoren voi huuhdella käytön jälkeen. Mikäli kuoressa on näkyviä tahroja tai ne haisevat, on pesu tarpeellinen. Laina-ajan lopuksi käytössä olleet kuoret on pestävä, jotta seuraava saa ne puhtaana käyttöönsä.

Taskuvaipat tulee pestä jokaisen käyttökerran jälkeen ja niistä, kuten myös sisätäyttövaipoista otetaan imut erilleen ja avataan, jotta ne puhdistuvat paremmin ja kuivuvat nopeammin. Useissa tarravaipoissa on pesutarrat, jotka käännetään pesun ajaksi kiinni, jotteivät tarrat tartu muihin vaippoihin repien niiden kuivaliinapintoja tai joustokantteja. Pesutarrattomat vaipat voi sulkea ikäänkuin väärinpäin ja pestä vaipan sisäpuoli ulospäin käännettynä.

Likaisten vaippojen säilytys:

Käytön jälkeen vaipat säilytetään niiden mukana tulevassa astiassa. Halutessaan pissavaipat voi huuhdella kylmällä vedellä ja pusertaa kuiviksi, mutta ne voi myös laittaa suoraan säilytykseen. Kakkavaipoista kiinteät jätökset kipataan pönttöön ja vaippa huuhdellaan käsisuihkulla, tämän jälkeen vaippa laitetaan säilytysastiaan muiden kanssa. Vaippojen liottaminen ei ole tarpeellista.

Vaippoja ei tarvitse pestä joka päivä ja niiden kanssa voi pestä myös muuta _vaaleaa_ pyykkiä, kuten pyyhkeitä, lakanoita, alusvaatteita, vauvanvaatteita ja harsoja. Ei kuitenkaan mitään punaisia, tummia tai värejä laskevia tekstiilejä, jotta vaipat eivät värjäänny. Väärästä pesusta johtunut vaippojen värjääntyminen voi johtaa korvausvelvollisuuteen. Vaikka vaipat itsessään ovat kirjavia, materiaalit ovat sellaisia, että ne eivät laske väriä.

Peseminen ja kuivatus:

Pesuohjelmaksi valitaan 60 asteen kirjopyykkiohjelma mahdollisimman suurin linkouskierroksin, tämä nopeuttaa vaippojen kuivumista. Konetta ei kannata tupata aivan täyteen, sillä hieman väljemmässä vedessä vaipat peseytyvät paremmin. Pesuaineen annosteluksi riittää n. 20ml. Huuhteluainetta ei saa käyttää. Lisäksi voi valita lisähuuhteluohjelman.Sisävaipat ja imut voi kuivata kuivausrummussa, sillä se nopeuttaa vaippojen kuivumista ja pitää ne pehmeämpänä. Tasku- ja AIO-vaipat ja pul-kuoret tulee kuitenkin kuivata narulla, sillä vaippojen pu-laminointi saattaa vahingoittua kuumassa kuivausrummussa.