Kestovaippasanastoa

all in one (aio, a-i-o)

Täysin käyttövalmis vaippa, jossa on kuori- ja sisävaippa yhdessä, eli tähän ei tarvita mitään muita lisäosia. Vastaa käytön yksinkertaisuudessa lähinnä kertakäyttövaippaa. Useimmissa all-in-one-vaipoissa ei ole mukana pintakuivaa hoitoliinaa, joten se tulee laittaa vaippaan erikseen, jos sitä haluaa käyttää.

Hahtuvahousut (hahtuvavillahousut, hahtuvat)

Hahtuvalangasta eli kiertämättömästä, villan oman rasvan sisältämästä langasta neulotut villavaippahousut. Toimivat kosteussulkuna. Villa on luonnonmateriaalina erittäin hengittävä ja puhdistuu pisuista tuulettamalla, sillä ilma puhdistaa villan.

Housuvaippa (Kuivaksiopetteluhousut, harjoitteluhousut)

Alushousutyyppinen yhdistelmävaippa, jota käytetään pottaharjoitteluvaiheessa, sekä varmuuden vuoksi (esimerkiksi öisin) isommalla jo päiväkuivaksi oppineella lapsella.

Kuitupaperi

Puu- tai riisikuidusta valmistettu pintakuiva hoitoliina, joka heitetään käytön jälkeen pois.

Kuorivaippa (Vaippakuori, Vaippahousu, Kosteussulku)

Sisävaipan paikoillaan pitävä kosteutta läpäisemätön, mutta hengittävä ulkokuori. Perusmallit ovat alushousutyyppinen villahousu ja kertakäyttövaipan muotoinen tarra- tai painonappikiinnitteinen kuorivaippa.

Lanoliini (villarasva)

Villan oma rasva. Villahousut tarvitsevat säännöllistä lanoliinikäsittelyä villan oman rasvaisuuden ja kosteudenpidon palauttamiseksi. Käsittely tehdään lanoliinipitoisella hoitoaineella pesun jälkeen, ei kuitenkaan tarvitse toistaa joka pesun yhteydessä.

Lisäimu (boosteri)

Voi olla pötkö, taiteltava flanellineliö tai esim. tiimalasin muotoon ommeltu lisäimu vaipan sisälle imukykyä tehostamaan esim. pitkille unille. Saatavana myös valmiiksi kuivaliinakankaalla päällystettyinä esim. fleeceboosterin nimellä.

Muotoon ommeltu vaippa

Valmiiksi vaipan muotoon ommeltu sisävaippa, joka voi olla puuvillatrikoota, flanellia, froteeta tai hamppua. Kiinnityksenä voi olla tarranauha, nepparit tai vaippa voi olla ilman kiinnitystä, jolloin käytetään erillistä vaipan kiinnitintä, ns. Näpsyä eli Nappinippaa. Yleensä muotoon ommellut vaipat ovat ulkonäöltään kertakäyttövaippojen mallisia.

Nauhavaippa

Puuvillaneuloksinen sisävaippa, joka kiinnitetään nauhoilla. Isommilla lapsilla nauhavaipan sisälle tarvitaan lisäimukerros, esim. pötkövaippa. Nauhavaipan, kuten muidenkin sisävaippojen päälle laitetaan vaippahousut.

Pintakuiva hoitoliina (vaippasuoja, kuivaliina)

Kankainen tai kuitupaperinen liina, joka voidaan laittaa sisävaipan ja ihon väliin pitämään vaipan pinta kuivana. Helpottaa myös vaipan pesemistä.

Silkkivaippa

Ohuehko silkkiliina, joka voidaan laittaa sisävaipan ja ihon väliin lapsen ihon ollessa ärtynyt. Silkin sisältämä silkkiliima hoitaa ihoa ja auttaa pahaankin punoitukseen.

Sideharsot (puuvillavaippa, sideharso vaippaliina, vaippaharso)

Suuria puuvillaisia kangaskappaleita, jotka taitellaan vaippahousun sisälle imeväksi kerrokseksi.

Sisävaippa

Kuorivaipan sisään laitettava kosteutta imevä kerros: muotoon ommeltu vaippa, nauhavaippa, taiteltava flanelli, tiimalasimallinen frotee- /flanelli-/ hamppuvaippa, sideharso tai sideharson ja flanellin yhdistelmä, tarra- tai nepparikiinnitteinen sisävaippa.

Taittovaippa (flanellivaippa, prefold, vaippaliina)

Neliön mallisia taitto-ommeltuja vaippoja, joissa keskelle on valmiiksi ommeltu paksumpi imukerros ja jotka näin imevät kokoonsa nähden enemmän kosteutta kuin sideharsot. Taittovaippaa voidaan käyttää kuten sideharsoja tai taitella pötköksi sideharson väliin, tai käyttää sellaisenaan. Koot vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan.

TSI (T-S-I)

Tee-se-itse eli itsetehdyt vaipat. Voivat olla minkä tahansa tyyppisiä ja mallisia vaippoja.

Täyttövaippa (taskuvaippa)

Täyttövaippaa on kahta tyyppiä:
- kosteussulullinen vaippakuoren ja kuivaliinan yhdistelmä, jossa imuosa laitetaan vaipan taskuun em. kankaiden väliin, sekä
- sisävaippa, jonka taskuun laitetaan imuosia kulloisenkin imutarpeen mukaan (yövaippaan tuhdimmin imukerroksia, päivävaippaan vähemmän). Tämä täyttövaippa tarvitsee vielä vaippakuoren lisäksi pitämään kosteuden erossa vaatteista.