Kestovaipan rakenne

Kun pintakuiva hoitoliina, imu- ja kuoriosa ovat erillisinä kappaleina, vaipan voi koota aina tarpeen mukaan, esimerkiksi imuosan paksuutta vaihdellen. Tällaisen vaipan osat myös kuivuvat pesun jälkeen nopeasti. Niin sanotuissa all-in-one-vaipoissa taas on nimensä mukaisesti kaikki yhdessä paketissa. Jälkimmäiset muistuttavat käytön yksinkertaisuudessa eniten kertakäyttövaippoja. Näiden lisäksi löytyy vielä täyttövaippoja, joiden imevät täytteet irrotetaan pesun ja kuivauksen ajaksi.

Vaippa erillisistä osista

Sisävaipat eli imuosa

Sisävaipan tehtävänä on imeä kosteus itseensä. Sisävaipat vaihtelevat malliltaan eri merkkien välillä. Vaihtoehtoja on runsaasti: vaipaksi taiteltava suorakaiteen muotoinen kangas tai harso, suorakaiteen tai tiimalasin muotoinen pötkövaippa, muotoonommeltu tarroilla tai neppareilla kiinnitettävä kertakäyttövaipan tapaan puettava vaippa, tai jotain näiden väliltä. Kestovaippoja on myös housuvaipan mallisina etenkin kuivaksiopetteluvaiheeseen. Sisävaippojen materiaalina on usein puuvilla, kuten harso, flanelli tai frotee. Myös paljon imevää hamppukangasta käytetään.

Vaippahousut eli vaippakuori

Sisävaipan päälle tarvitaan kosteutta läpäisemättömät vaippahousut eli vaippakuori. Vaippakuoren tehtävänä on estää kosteuden leviäminen lapsen vaatteisiin. Vaippakuoria on tarjolla kahta perusmallia: tarroilla tai painonapeilla kiinnitettäviä kertakäyttövaippaa muistuttavia sekä housujen tapaan puettavia. Kuoren materiaali voi olla keino- tai luonnonkuitua. Keinokuiduista yleisimmin käytetty on laminoitu, mutta hengittävä, polyesteri. Myös fleecekuoria löytyy. Luonnonkuiduista villa sopii hyvin vaippakuoren materiaaliksi. Villa imee tehokkaasti kosteutta ja estää päällivaatteita kastumasta. Villakuoret ovat kostuneinakin lämpimät ja miellyttävän hengittävä vaihtoehto vaippakuoreksi. Villa on myös hygieenistä ja se neutraloi ihon eritteitä. Vaippakuoria ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen. Sekä keinokuituisille että villakuorille riittää pelkkä tuuletus pissan hajun häivyttämiseksi, kakkaläikät pestään pois.

Pintakuivat hoitoliinat

Pintakuivan hoitoliinan eli kuivaliinan voi halutessa laittaa sisävaipan ja lapsen ihon väliin. Se päästää kosteuden läpi sisävaippaan, mutta pitää vaipan pinnan kuivana ja siten vähentää ihon hautumista. Hoitoliinojen käyttö helpottaa myös vaipan huuhtelua.

Pintakuiva kankainen hoitoliina voi olla materiaaliltaan polyesteriä (esim. fleece) tai polypropyleeni-puuvillasekoitetta, ja se pestään muun vaippapyykin mukana. On myös olemassa kertakäyttöisiä kuitupaperisia hoitoliinoja.

Pintakuiva hoitoliina kannattaa jättää kuivaksiopetteluvaiheessa kokonaan pois, jotta lapsi tuntee märän vaipan ja siten motivoituu potalle opetteluun.

Täyttövaippa (taskuvaippa)

Täyttövaippaa on kahta tyyppiä:
- kosteussulullinen vaippakuoren ja kuivaliinan yhdistelmä, jossa imuosa laitetaan vaipan taskuun em. kankaiden väliin sekä
- sisävaippa, jonka taskuun laitetaan imuosia kulloisenkin imutarpeen mukaan (yövaippaan tuhdimmin imukerroksia, päivävaippaan vähemmän). Tämä täyttövaippa tarvitsee vielä vaippakuoren lisäksi pitämään kosteuden erossa vaatteista.

Täyttövaippa pestään aina jokaisen käyttökerran jälkeen. Kiinnityksenä on joko tarrat tai nepparit. Täyttövaipan etuja on helppokäyttöisyys, juuri oikea imukyky ja nopea kuivuminen. Vaipat voi täyttää käyttövalmiiksi hyllylle ja käyttää siitä yhtä vaivattomasti kuin kertakäyttövaippojakin.

All in one (aio, a-i-o)

Täysin käyttövalmis vaippa, jossa on kuori- ja sisävaippa yhdessä, eli tähän ei tarvita mitään muita lisäosia. Vastaa käytön yksinkertaisuudessa lähinnä kertakäyttövaippaa. Useimmissa all-in-one-vaipoissa ei ole mukana pintakuivaa hoitoliinaa, joten se tulee laittaa vaippaan erikseen, jos sitä haluaa käyttää.

Muut vaipat

Kestovaippoja on myös erikoistilanteisiin, mm. pottaharjoittelijoille on tarjolla erityisiä harjoitteluhousuja, joita on helppo käyttää pikkuhousujen sijasta. Herkän ja ärtyneen ihon hoitamiseksi voit laittaa sisävaipan päälle silkkivaipan, joka ihoa hoitavine ominaisuuksineen vähentää ihon ärtyneisyyttä ja punoitusta.